Bespaar de kosten van een psychiater en kies voor een veel goedkopere oplossing voor problemen: de theatervoorstellingen van Bram Bakker. De bekendste psychiater van Nederland schiet namelijk de laatste jaren zichzelf en zijn collega’s behoorlijk in de financiële voet met zijn theatercolleges. Zo brak hij tien jaar geleden met cabaretière Marjolijn van Kooten een lans om het taboe op angst te doorbreken in ‘Geen Paniek’ en in 2020 legde hij met ‘Opgebrand’ een proeve van bekwaamheid op het gebied van zijn kennis van burn-outs. De laatste jaren heeft hij in ‘De Balansfabriek’ een ander perspectief op gezondheidszorg geboden, en op de vraag in hoeverre ieder van ons bereid is de verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen rol daarbij om gezond te leven.
Om kort te gaan: Bram Bakker is de laatste jaren een welkome gast in de Nederlandse theaters, waar hij op bekwame en vermakelijke wijze onze collectieve geestesgesteldheid onder de loep neemt. In ‘Oud zeer’ onderzoekt hij het belang van emoties en gevoelens en begint aan de basis: onze kindertijd. Iedereen gunt zijn kind het beste en er is vrijwel geen ouder die onbekommerd toekijkt bij de uitdagingen waar onze jongeren mee te maken hebben. Toch gaat er veel fout en dat komt veelal niet door een tekort aan liefde, maar met name door onwetendheid. We proberen het beter te doen dan onze eigen ouders en vaak lukt dat ook, maar een perfecte opvoeding bestaat niet. ‘Oud zeer’ is de uitkomst van alles wat beter had gekund in onze jongere jaren.
Bram Bakker klom al tijdens zijn carrière als psychiater graag op het podium. Wat begon als een manier om zijn visie op de geestelijke gezondheidszorg te delen, groeide uit tot een tweede loopbaan als spreker, schrijver en theatermaker. Ongeveer tien jaar geleden maakte hij zijn debuut in de Nederlandse theaters, samen met zijn voormalige patiënte Marjolijn van Kooten. Hun voorstelling ‘Geen paniek’, een ontwapenende mix van humor en persoonlijke verhalen over angststoornissen, werd een groot succes en trok volle zalen.
Daarna volgden meerdere theaterproducties waarin Bakker zijn persoonlijke én professionele ervaringen verwerkte. Zo maakte hij met zijn loopvrienden Abdelkader Benali en Hans Koeleman een inspirerend programma over hardlopen, waarin het fysieke en mentale aspect van beweging centraal stond. Zijn solo-programma Opgebrand ging over burn-out, een onderwerp waar hij als psychiater veel mee te maken kreeg en waar hij zich ook op persoonlijk vlak sterk mee identificeert.
Afgelopen seizoenen stond Bram samen met zijn zoon, cabaretier Fimme Bakker, op het toneel in de voorstelling ‘Ben je bezopen?’ – een confronterende én geestige zoektocht naar de rol van alcohol in het leven, bekeken door de ogen van twee generaties. De voorstelling toonde niet alleen hun vader-zoonrelatie, maar ook de bredere impact van verslaving en maatschappelijke normen rondom drankgebruik.
Hoewel Bram inmiddels zijn registratie als psychiater heeft laten verlopen, blijft hij zich onverminderd inzetten voor mentale gezondheid. Hij doet dat via verschillende kanalen: als schrijver van boeken en columns, als spreker én als oprichter van de Balanskliniek, een gezondheidsplatform dat zich richt op integrale en duurzame zorg voor lichaam en geest.
In 2022 verscheen zijn boek Oud zeer, dat uitgroeide tot een bestseller met inmiddels zo’n 30.000 verkochte exemplaren. In het gelijknamige theaterprogramma, dat in 2023 in première ging, onderzoekt hij met persoonlijke diepgang en relativerende humor de impact van een emotioneel afwezige vader op het volwassen leven. Het stuk werd door publiek en pers gewaardeerd om zijn openhartigheid, herkenbaarheid en moedige toon.
Bram Bakker blijft zich met passie bewegen op het snijvlak van psychologie, maatschappij en cultuur. Zijn missie: het bespreekbaar maken van de rafelranden van het bestaan – met hoofd én hart.